İBB’ye 2. dalga operasyonu: 18 kişi tutuklandı

Aralarında CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda isim hakkında 19 Mart’tta düzenlenen operasyonların ardından İBB bürokratlarına yönelik cumartesi sabahı ikinci dalga operasyon düzenlenmişti. ‘Suç örgütü kurma, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, irtikap ve nitelikli dolandırıcılık’ gibi suçlamalarla gözaltına alınanların emniyetteki işlemleri bu sabah tamamlandı. Emniyetteki işlemleri biten 48 kişi ise sağlık kontrolünün ardından sabah saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Öğle saatlerinde başlayan savcılık ifadeleri 21.00 sıralarında sona erdi. Savcılık, ifadeleri tamamlanan isimlerden 30’nu tutuklama istemiyle, 18’ini de adli kontrolle hakimliğe sevk etti.
Tutuklama istenen isimler arasında İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr, Şafak Başa, Dilek İmamoğlu’nun ağabeyi Cevat Kaya, ilk operasyonda tutuklanan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Danışmanı Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun da yer aldı.
ADLİ KONTROLLE SERBEST KALANLAR
Savcılık tarafından adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 18 kişinin tamamı hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve imza atma şeklinde adli kontrol kararı verildi.
Adli kontrol kararı ile serbest bırakılan isimler arasında Mustafa Kemal Özcengiz, Onurcan Tekbaş, Faik Özberk, Dursun Balcıoğlu, Can Akın Çağlar, Turan Aydoğan, Hülya Kırlıkova, Oya Özinan, Mehmet Şahin, Serap Öbekçi, Meral Çakır, Turgut Tuncay Özbilgin, Murat Yazıcı, Mehmet Çakılcıoğlu, İhsan Yılmaz, Arif Gürkan Alpay, Kadriye Kasapoğlu ve Erkan Şimşek bulunuyor.
ADLİYE ÖNÜNDE SEVİNÇ
Sabah saatlerinde geldikleri adliyede savcılık ifadeleri 21.00 sıralarında biten isimlerden 18’inin hakimlik işlemleri de 23.00 sıralarında sona erdi. Hakim, savcılığın sevk ettiği 18 kişinin tamamını yurt dışı çıkış yasağı ve imza yükümlülüğü ile serbest bıraktı. Aralarında Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Can Alpay’ın da bulunduğu isimler adliye çıkışında İBB Başkanvekili Nuri Aslan, çalışma arkadaşları ve yakınları tarafından sevinçle karşılandı.
30 KİŞİDEN 18’İ TUTUKLANDI
Hakimlik, 18 şüphelinin tutuklanmasına karar verdi. 12 şüpheli hakkında ise çeşitli adli kontrol tedbirleri uygulandı.
Adliyeye sevk edilenlerden Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun’a ev hapsi verildi, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, Ali Ayçicek ve Rasim Kaya adli kontrolle serbest bırakıldı. Operasyonda gözaltına alınan Dilek Kaya İmamoğlu’nun ağabeyi Cevat Kaya tutuklandı.
SEVK YAZISINDA “KAMU ZARARI” İDDİASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu kişiler hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından yürütülen soruşturma devam ediyor.
Bu kapsamda emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirilen ve tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen 10 kişi hakkında savcılığın sevk yazısına ulaşıldı.
Yazıda, şüphelilerden İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu’nun, sorumluluk sahasında imardan kaynaklı işlerden para talep ettiği, şüphelinin Vaniköy’de bulunan ve kamuoyuna yansıyan bir yapıdan maddi menfaat temin ederek tadilat ve tamiratlara göz yumduğu, İBB’de mühendis olarak çalışan şüpheli Yakup Öner’in de, tadilat ve tamirat izinlerini para karşılığında aldığı kaydedildi.
Öner ve Karaoğlu’nun, Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü ekibinden olduğu, imar konusundaki usulsüz işlemlerin ve alınacak paraların ikisi tarafından organize edildiği ifade edilen yazıda, bu kapsamda rüşvet suçunun işlendiğine dair somut delillere dayalı şüpheler bulunduğu belirtildi.
KÜLTÜR AŞ GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI HAKKINDAKİ İDDİALAR
Yazıda, Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun’a bağlı hareket ettiği belirlenen şüpheliler Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcıları Erdinç Çolak, Onur Aldı ve Hakan Karaköse hakkında, Sayıştay Başkanlığı Denetim ve Yargı Hizmetleri Birim Başkanlığı tarafından düzenlenen rapordaki tespitlere yer verildi.
Şüphelilerin Kültür AŞ tarafından kurulan Dijital Deneyim Müzesi’ne ilişkin yapılan usulsüz mal ve hizmet alımları döneminde genel müdür yardımcısı olarak görev yaptıkları belirtilen yazıda, şüphelilerin adrese teslim ihale ve usulsüz doğrudan alım evrakı düzenlenmesinde etkin rol oynadıkları, milyonlarca lira kamu zararına neden oldukları ve diğer şüpheliler ile firmalarının haksız kazancına sebebiyet verdikleri kaydedildi.
Şüpheli Mete Mağden’in, sahibi olduğu firma aracılığıyla İBB’nin iştiraklerinden birçok usulsüz ihale aldığı aktarılan yazıda, firari şüpheli Emrah Bağdatlı’nın yönlendirmesiyle birçok ihalede yan teklif şeklinde belgeler verdiği, bu eylemleriyle örgüt hiyerarşisi içerisinde eylem ve fikir birliğinde hareket ettiği, ayrıca ihaleye fesat karıştırdığı bilgisi yer aldı.
İMAMOĞLU’NUN KAYINBİRADERİ HAKKINDAKİ İDDİALAR
Yazıda, şüphelilerden Cevat Kaya’nın Ekrem İmamoğlu’nun kayınbiraderi olduğu, herhangi bir kamu görevlisi sıfatına sahip olmadığı ve yetkisi bulunmadığı halde akrabalık bağlarından kaynaklı olarak belediye ve iştiraklerinde işleri bulunan kişilerin işlerini çözmeye çalıştığı, alacaklarını almaya aracı olduğu kaydedildi.
Kaya’nın, yine belediyenin imkanlarını kendi lehine kullanmak için belediye görevlileriyle iletişime geçtiği aktarılan yazıda, bu kişilerin Ekrem İmamoğlu’nun en yakınında bulunan Murat Ongun, Ertan Yıldız ve Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Tonguç olduğu vurgulandı.
Yazıda, buna ilişkin Kaya’nın cep telefonunda yapılan incelemede Ertan Yıldız ile mesajlaştığı, Yıldız’a “üstte attığım yeri balıkçı yapalım, bana bir arkadaşım gönderdi, biz yapalım burayı mümkün olursa başkan”, “Tonguç ile Eyüp Belediyesi’nde bir gelişme olmadı, başkan hala imzalamadı, bir beklentileri var galiba ama bu ürün et ve mamulleri. Parke taşı ya da çiçek bahçesi değil, yapamayacaklarsa bilmek istiyorum” şeklinde mesajlar attığı belirtildi.
Yazıda, şüpheli Kaya’nın, Murat Ongun’a da İdare Mahkemesine ait bir karar atarak, “Başkan kontratlarını yenilesinler devam etsinler mümkünse, herhangi bir talep varsa onu karşılatırım, haber bekliyorum.” yazdığının tespit edildiği, şüphelinin mesaj içerikleri dikkate alındığında, “nüfuz kullandığı” ve “rüşvet teklif ettiği” hususunda somut delilere dayalı kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu aktarıldı.
GÖZDEM ONGUN HAKKINDAKİ İDDİALAR
Sevk yazısında, İBB Başkan Danışmanı ve MEDYA AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un eşi olan şüpheli Zeynep Ayten Gözdem Ongun’un üzerine kurulan firma hesapları incelendiğinde, şirket hesaplarına belediyeden iş alan firmalardan para girişlerinin olduğu, rüşveti yasallaştırmak için kurdukları takı firması üzerinden parayı hesabına geçirdiği, böylece rüşvet suçuna aracılık ettiği kaydedildi.
Şüpheli Rasim Kaya’nın ise belediyenin çeşitli iştiraklerinde ve birimlerinde araç ihalelerini alan firması olduğu, aldığı ihalelerde usulsüzlüklerin bulunduğu belirtilen yazıda, ihaleye fesat karıştırdığına ilişkin somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu vurgulandı.
Yazıda, şüphelilerden Ali Ayçiçek hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından düzenlenen tevdi raporuna değinilerek, şüphelinin söz konusu usulsüz ihalelerin yapıldığı dönemde, İBB’de emlak yönetimi daire başkanı olarak görev yaptığı, milyarlarca Türk lirası kamu zararına ve suç örgütünün haksız kazanç elde etmesinde sorumluluğunun bulunduğu, örgüt elebaşı, yöneticisi ve diğer örgüt üyeleri ile eylem birliği içerisinde hareket ettiği ve üzerine atılı suçları işlediği anlatıldı.
İSKİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI HAKKINDAKİ İDDİALAR
Şüpheli Begüm Çelikdelen’in İSKİ’de genel müdür yardımcısı olarak görev yaptığı, işleri nedeniyle başvuru yapan firma yetkililerini oyalayarak işlerini geciktirdiği, zorlaştırdığı, bu yöntemle mağdur edilen firma yetkililerini suç örgütünün kasası konumundaki kişilere yönlendirerek para talep ettiği ifade edildi.
Yazıda, Çelikdelen hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından düzenlenen tevdi raporuna değinilerek, şüphelinin söz konusu usulsüz ihalelerin yapıldığı dönemde İBB iştiraki olan Kültür AŞ’de yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı, milyarlarca Türk lirası kamu zararında ve örgütün haksız kazanç elde etmesinde sorumluluğunun bulunduğu anlatıldı.
Sayıştay Başkanlığı Denetim ve Yargı Hizmetleri Birim Başkanlığı tarafından düzenlenen rapora da değinilen yazıda, şüphelinin, Kültür AŞ tarafından kurulan Dijital Deneyim Müzesi’ne ilişkin yapılan usulsüz mal ve hizmet alımları döneminde Kültür AŞ yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yaptığı, adrese teslim ihale ve doğrudan alım evrakı düzenlenmesinde etkin rol oynadığı, milyonlarca Türk lirası kamu zararına, diğer örgüt üyelerinin ve firmalarının haksız kazancına sebebiyet verdiği vurgulandı.
GÖZDEM ONGUN’UN İFADESİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca İBB’ye yönelik, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve kurulan örgüte üye olma’, ‘ihaleye fesat karıştırma’, ‘rüşvet’, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Zeynep Gözdem Ongun’a, emniyet ifadesindeki çelişkiye istinaden, kira ödemesinin Murat Ongun’dan elden alınarak ödendiği beyanı hatırlatılarak, Rize’den şahsi hesabına yatan 4 milyon 529 bin TL’nin, hesap hareketleri incelendiğinde hem kira ödemesinin hem de depozitonun buradan karşılandığı anlaşıldığı ve bu hususa ilişkin savunmasının ne olduğu soruldu.
Ongun ise cevaben, “Kayınvalidem Giresun’da yaşamaktadır. Ev sahibi bir sergi yapacağı için evin kira parasını ve depozitoyu bizden talep etti. Murat bu parayı Ekrem İmamoğlu’ndan alıp ev kirasını ödeyecekti ancak para gecikince ve Murat da parayı veremediği için, kayınvalidemde duran çocuğun sünneti, kızımın doğumu ve düğünden gelen, kayınvalidemde bulunan altınları alarak Rize’de bir kuyumcuya götürdüm. Götürdüğüm kuyumcunun adresini hatırlamıyorum. Burada vermiş olduğum altınların parası benim hesabıma havale edildi. Kuyumcu tarafından düzenlenen gider pusulasını benim imzalamam gerektiği bana söylenmedi. Bundan dolayı imzalamamış olabilirim. Hatırladığım kadarıyla bir ay içerisinde bu para geldi. Bu gelen paranın bir kısmı ile altın aldım, geri kalanı ile hayatımızı idame ettirdik” ifadelerini kullandı.
‘BEN BU ŞİRKETLERE FATURA KESTİM, MAL GÖNDERDİM’
Zeynep Gözdem Ongun’a Telka Yapı Gayrimenkul, Aktif Spor Denizcilik, Mürettebat Event Medya, SGKROLL Organizasyon, Ad İletişim Reklam, Lap Turizm, AMD Reklam, Üçüncü Asrın Reklam firmalarından gönderilen paralara ilişkin açıklamanız nedir? Sorusunun yöneltilmesi üzerine Ongun, “Ben şahısların hiçbirisini tanımıyorum. Emrah ile olan ilişkilerini bilmem. Onun bir yönlendirmesi olup olmadığını da bilmiyorum. Ben bu şirketlere fatura kestim ve mal gönderdim. Mal göndermediğim beyanlarını kabul etmiyorum. Ben İBB’nin iştiraklerini ve bu iştiraklere iş yapan hiçbir firmayı tanımam, bilmem. Ben cebimden sermaye çıkartarak ham maddeleri satın aldım. El ürünü hazırladığım birçok ürünün satışını gerçekleştirdim. Dediğim gibi, bu şirketlerin siparişleri üzerine bu satışlar gerçekleşmiştir. Bu yaptığım siparişleri ofisime gelen bir şahıs teslim aldı; bu, örneklerden sadece bir tanesidir. Nereye götürdü, hangi şirkete götürdü bilmiyorum. Başka bir husus varsa dahi, hiçbir şekilde bilgim veya katkım yoktur. Ben bana gelen siparişleri Eminönü’nden faturalı olarak aldığım ürünlerle yaparak teslim ettim. Ben kendi halinde taşları araştıran, bu alanda yazılar yazan, sahaflık eğitimi almış, kendi başıma bu ticareti sürdürmeye çalışan birisiyim. Halihazırda Nişantaşı’nda kiralamış olduğum bir dükkan da vardır. Henüz açılışını gerçekleştiremedim. Müşterilerim arasında birçok ünlü de vardır.” dedi.
‘EŞİMDEN DOLAYI SUÇLAMALARA MARUZ KALMAK BENİ YARALIYOR’
Zeynep Gözdem Ongun’a, Emniyet ifadesinde ve Murat Ongun’un emniyet ifadesinde beyan ettikleri gelirler ile mevcut ev kirası, çocuklarının yaşam koşulları göz önünde bulundurulduğunda doğru orantılı olmadığı sorulduğunda ise Ongun cevap olarak, “Murat’ın maaşı ile benim maaşım ve birikimlerimiz bu hayatı sürmemizde sıkıntı yaşatmamıştır. Benim bu işlerle hiçbir ilgim yoktur. Ben kendi şirketini kurmuş, iyi bir eğitim almış, dört dil bilen, iki çocuklu bir anne ve iş kadınıyım. Bu şekilde anılmak, eşimden dolayı bazı suçlamalara maruz kalmak beni yaralamaktadır. Oğlumun yanından alınmak, hak etmediğim bir uygulamadır. Üzerime atılı suçlamaların hiçbirisini kabul etmiyorum” şeklinde konuştu.
“MÜCADELE YENİ BAŞLIYOR”
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik ikinci dalga operasyonunda gözaltına alınmasının ardından adli kontrolle serbest bırakılan Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda mücadele vurgusu yaptı.
Alpay, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Cumhuriyete ve Atatürk ilkelerine bağlı bir devlet memuru olarak, 26 yıldır ülkem için var gücümle çalışmaktan gurur duyuyorum. Hiçbir hukuki gerekçe olmadan sabahın erken saatlerinde gözaltına alındıktan sonra 4 günlük gözaltı süresi akabinde adli kontrol şartı ile dostların arasındayım. Bu süreçte desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederim. Mücadele yeni başlıyor. Adaletin yeniden tesis edileceği günlerde, geride hiçbir arkadaşımız kalmayacak şekilde halkımızla buluşacağımıza yürekten inanıyorum.”